Yana

Yana heet officieel Xayana von Gigantic Blau, ze is geboren in het X-nest, dus haar naam moest met een X beginnen. De naam Yana had ik al bedacht. Yana is het Peruaanse woord voor: zwart meisje, een naam die natuurlijk heel goed bij een zwarte dog past. Daarbij is het ook een knipoog naar mijn, helaas in 2006 overleden, eerste dog Lana.

Yana is op 18 november 2008 geboren in Budapest. Toen Yana tien weken oud was, heeft de fokster haar zelf vanuit Hongarije naar Zutphen gebracht. Een bijzonder moment, omdat ik Yana op dat moment, na haar tot dan alleen op foto’s te hebben gezien, voor het eerst in het echt zag. En vanaf het moment dat ze hier naar binnen stapte, heeft ze mijn hart veroverd.
Yana is een ontzettend leuke hond; ze is lief, vrolijk, onbevangen en erg makkelijk. Ze heeft veel zelfvertrouwen en voelt zich overal op haar gemak. Yana is niet snel ergens van onder de indruk en is een nieuwsgierige en ondernemende hond. Ze is erg onafhankelijk, maar ook heel aanhankelijk en baasgericht. Nieuwe dingen leert ze snel aan.
Yana heeft overal lol in: spelen, trainen, wandelen, knuffelen, enz. Tegenover mensen is ze erg vriendelijk en wil het liefst door iedereen aangehaald worden.

Na de puppycursus ben ik met Yana verder gaan trainen in de Sport-A en daarna de Sport-B cursus bij de Kynologen Club Brummen e.o. Nadat we ons G&G Beginners examen hadden gehaald, zijn we verder gaan trainen in de G&G1, omdat een G&G1-examen wat te hoog was gegrepen voor ons beiden, ben ik in 2012 met Yana gaan mantrailen. Hierbij Yana heeft in 2013 level 1 behaald. Sinds vier jaar ben ik bezig met zweetwerktraining met Yana. Inmiddels heeft zij haar eerste vier zweetspoorproeven gehaald. Met veel plezier gaan we nu proberen ook de vijfde zweetspoorproef in onze zak te steken!

In 2009 is Yana Jeugdwinster ‘09 geworden, begin 2010 werd ze Nederlands Jeugdkampioen en in augustus 2011 heeft Yana haar Nederlands Kampioenschap behaald. 
Sinds september 2014 zijn Yana en ik samen officieel gekwalificeerd als Annimal-Assisted Intervention team. Ik hoop hiermee dat Yana mij in de toekomst kan helpen om samen jongeren te begeleiden in het vergroten van hun weerbaarheid.