Artrose

Onder artrose worden degeneratieve afwijkingen van de gewrichten verstaan die vooral bij het toenemen van de leeftijd optreden. Artrose is het gevolg van irritatie in het desbetreffende gewricht.
Artritis is de medische aanduiding voor een gewrichtsontsteking. Zulke ontstekingen komen bij de hond vooral voor aan de achterbenen, de voorbenen en de wervelkolom. Ze veroorzaken pijn als het getroffen gewricht wordt bewogen.
Degeneratieve verschijnselen en ontstekingen kunnen hand in hand gaan.
Zowel artrose als artritis hebben een beperkte beweeglijkheid van de gewrichten tot gevolg, zij het dat één en ander afhangt van de ernst van de aandoening en de daarmee gepaard gaande pijn. In extreme gevallen kunnen gewrichten helemaal niet meer worden bewogen.
Het is mogelijk dat de aandoeningen min of meer permanent zijn, maar vooral gewrichtsontstekingen treden meer periodiek op.

Een kenmerk van, met name, artrose is dat het kraakbeenweefsel van de aangetaste gewrichten vaak botafzettingen te zien geeft. Artrose kan ook dikwijls in verband worden gebracht met reumatische aandoeningen, maar speelt eveneens een rol bij heupdysplasie, elleboogdysplasie of andere botproblemen al dan niet veroorzaakt door blessures.
Afhankelijk van de directe oorzaak van de kraakbeenvergroeiingen noemt men de artrose wel primair of secundair.

De bij deze aandoeningen optredende pijn valt vooral op als de hond zich enige tijd niet heeft bewogen, bijvoorbeeld bij en na het opstaan (“startpijn"). Het lijkt erop of de gewrichten eerst warm moeten draaien. De hond zal zich vanwege de pijn automatisch minder of stram gaan bewegen. Dat leidt dan tot nog meer problemen. De hond zal vaak wat dikker worden, waardoor de gewrichten extra worden belast, de pijn toeneemt en er nog minder wordt bewogen. Door één en ander kunnen de spieren gaan vervallen, zodat de situatie nog pijnlijker wordt.
Er zijn ook gevallen bekend waarbij eerst een verwonding aan een ledemaat is opgetreden en dat daarna de betreffende gewrichten door artrose worden getroffen. Bij nader onderzoek blijkt dan vaak dat ook de andere gewrichten een aanleg voor dit probleem vertonen.

Het is belangrijk de artrose in een zo vroeg mogelijk stadium te behandelen. Het is hierbij noodzakelijk om de oorzaak van de artrose op te sporen zodat een zo goed mogelijke behandeling kan plaatsvinden. De behandeling bestaat uit het wegnemen van de oorzaak en het gewricht met medicijnen, eventueel ondersteund door fysiotherapie, tot rust te brengen. Er zijn verschillende voedingssupplementen te verkrijgen voor honden met gewrichtsproblemen.